Tsjernobyl kinderen | Tsjernobyl Huizen | Kinderen uit Tsjernobyl naar Huizen.

Search

Ga naar de inhoudsopgave

Organisatie landelijk | Tsjernobyl Huizen | Stichting landelijk platform hulp aan Tsjernobyl-kinderen.

Organisatie landelijk.

Landelijke organisatie
Stichting Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl-kinderen.

Geschiedenis
In 1986 vond de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl plaats. Grote delen van Wit-Rusland raakten zwaar radioactief besmet. Al vrij snel kwam er hulp uit het buitenland voor de kinderen. Het Rode Kruis en organisaties uit Duitsland, ItaliŽ en Engeland nodigden kinderen uit voor een gezondheidsvakantie.

Joodse organisaties nodigden kinderen uit naar IsraŽl. In 1991 werd het werk voor de joodse kinderen bijna onmogelijk gemaakt. Ze kregen geen toestemming om naar het buitenland te gaan, omdat de stichting alleen voor joodse kinderen werkte. De rabbijn van deze organisatie heeft toen met spoed contact gezocht met de Stichting Schreeuw om Leven. Direct werd er een uitnodiging verzorgd voor Wit-Russische kinderen voor gezondheidsvakantie in Nederland. Zo konden beide projecten doorgaan, de joodse kinderen naar IsraŽl en andere kinderen naar Nederland.

Er werd een bezoek gebracht aan Wit-Rusland. Men was erg onder de indruk van de situatie en voelde zich geroepen om het werk voor de Tsjernobyl-kinderen voort te zetten. Zo is het
Landelijk Platform Hulp aan Tsjernobyl (LPHT) ontstaan. Men besloot om elke twee maanden een groep uit te nodigen, waarvoor verschillende plaatsen zijn geworven. Vanaf die tijd zijn de kinderen steeds in gastgezinnen opgevangen, omdat dit veel meer warmte en liefde biedt dan een jeugdherberg o.i.d.

Het LPHT is een christelijke stichting en heeft altijd vanuit die basis en met dat doel gewerkt: De liefde van Christus drijft hen en deze liefde willen zij delen met de kinderen in de gastgezinnen en op school. Daarom wordt er ook altijd Bijbelclub gehouden.

Sinds 1991 zijn er meer dan 2.300 kinderen in Nederland te gast geweest.

Bestuur LPHT
De heer J.M. van Dongen, voorzitter
De heer L.P. Dorenbos, vice-voorzitter
De heer M.J. van der Weide, secretaris/penningmeester

LWHT
De Landelijke Werkgroep Hulp Tsjernobylkinderen is het uitvoerend orgaan van het LPHT. Zij begeleiden de plaatselijke werkgroepen en bereiden de projecten in Wit-Rusland voor. Het LWHT bestaat uit:
Rina Jonker, coŲrdinator
Gerda Meulenbeld, voorzitter
Marieke Oomen, secretaris
Connie van Garderen, penningmeester

De plaatselijke Stuurgroep Tsjernobylkinderen Huizen heeft regelmatig contact met de LWHT voor begeleiding en kennis-/
ervaringsoverdracht.

Meer informatie kunt u vinden op:
www.lpht.nl


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu